Udahnite duboko, dobro vam ide


Razgovor jedne mame iz Australije sa dječjim terapeutom daje nam divnu lekciju o roditeljstvu, koja je razumljiva mnogim roditeljima.

U nedjelju, popularna blogerka i autorka Konstanca Hol, na fejsbuku je objavila fotografiju na kojoj je sa svojom djecom u nekom restoranu. U opisu fotografije napisala je: “Prije nekoliko sedmica, dječji terapeut kojeg poznajem mi je, gledajući moju djecu, rekao: Ti si stvarno dobra mama”.

Čuvši to, odgovorila je da se ona sama ne osjeća baš tako, s obzirom na to na koliko poteškoća nailazi svakodnevno, gubeći živce i nemajući dovoljno strpljenja.

Terapeutov odgovor joj je zazvonio u ušima: “Bebe plaču, one na taj način komuniciraju. Mala djeca vrište, starija djeca se stalno žale, a tinejdžeri prigovaraju. Onda mame u sebi opsuju svaki put prije nego što odgovore. Tako izgleda naša komunikacija. Ali znaš šta, Kon?  To je neuporedivo bolje od tišine. Kuća u kojoj djece vrište, tinejdžeri se svađaju i roditelji odbijaju zahtjeve je kuća u kojoj živi jedna zdrava porodica, po mom mišljenju. Tihe bebe, mala uplašena djeca, tinejdžeri koji se ne vraćaju kući i roditelji koji ne komuniciraju sa djecom je slika koja mene zabrinjava. I usput… Nisu djeca ta koja te izluđuju, već si ti bila pomalo luckasta samim tim što si se odlučila na to da ih rodiš.” 🙂

Nakon ove rečenice, Hol  kaže da je počela da se osjeća kao dobra mama ponovo. Ona je završila svoju objavu na fejsbuku pozivajući sve majke i očeve koji je prate da udahnu duboko nekoliko puta i da se sjete da i oni rade dobar posao kao roditelji.

Veliki zagrljaj za sve roditelje koji rade najbolje što mogu!

Izvor: Huffington post

 

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply