Mijenjaju Zakon o predškolskom obrazovanju

Crna Gora bi uskoro trebalo da dobije izmijenjeni Zakon o predškolskom obrazovanju i vaspitanju, koji bi mogao donijeti značajnije, kvalitenije promjene u tom segmentu. Promjene su bile neophodne, a da li će biti dovoljne, moraćemo da sačekamo jo neko vrijeme – da izmjene zakona budu usvojene u parlamentu, ali i da nadležno Ministarsto odovori na neka pitanja koja će se neminovno otvoriti. Ključno pitanje biće i njegova primjena, jer ako ne bude dosljedna, situacija se neće razlikovati od sadašnje s obzirom da pojedine odredbe aktuelnog Zakona kao da ne postoje.

Osim formalnosti da se u ciljeve predškolskog vaspitanja i obrazovanja uvrsti razvijanje svijesti o jednakosti i ravnopravnosti polova, predlog izmjena donosi i nekoliko vrlo kokretnih rješenja za sadašnje probleme sa kojima se suočavaju djeca koja borave u vrtićima. Tako će, na primjer, vrtići duže raditi i djeca će u njima moći da borave maksimalnih šest do 12 sati, umjesto sadašnih devet.

Brojnost vaspitnih grupa takođe biće nešto izmijenjena. Uvedena će biti jaslena grupa koju će činiti djeca do godinu, u kojoj će moći da ih bude najviše osam. Do 12 biće u grupi sa djecom do dvije godine, do 14 do tri godine, a najviše desetoro djece u mješovitoj grupi do tri godine.

Dio koji se odnosi na upis u vrtiće je takođe izmijenjen. Djecu ćemo i dalje upisivati u toku juna, kada će biti raspisan javni oglas. Samo izuzetno upis će biti moguć i tokom cijele godine. O upisu će odlučivati i raspisivati ga, posebna komisija koju će imenovati direktor ustanove. Bliži način, postupak i kriterijume upisa djece u ustanovu propisivaće Minisarstvo, dok su ta pravila sada propisana statutima vrtića. Zakonom će ubuduće biti predviđen i definisan program jačanja roditeljskih kompetencija. Vaspitno-stučni kadar vrtića će, kroz taj program, pokušati da podrži i afirmiše ulogu roditelja, edukuje ih, ali i da podstiče korišćenje potencijala roditelja u predškolskom vaspitanju i obrazovanju.

Predlogom izmjena Zakon propisana je i mogućnost da ustanova realizuje programe pripreme djece od pet godina do polaska u školu, mada neki vrtići već to rade. Osim ovlaštenih ustanova predškolskim obrazovanjem i vaspitanjem, moći će da se bavi i privatni vaspitač. Vaspitno obrazovni program će se ubuduće realizovati u javnoj i privatnoj ustanovi, u kojoj borave djeca više od tri sata. Sadašnjih Zakon ne predviđa private vrtiće.Vaspitno obrazovnim programom utvrđuju se ciljevi i zadaci vaspitno-obrazovnog rada, broj djece u vaspitnim grupama, vrste, obim i oblici trajanja vaspitno-obrazovnog rada.

Proširuje se i mogućnosti uključivanja djece iz najsiromašnijih grupa stanovništva, djece sa teškoćama i smetnjama u razvoju, kao i djece bez roditeljskog staranja. Za porodice sa djecom predškolskog uzrasta iz udaljenih seoskih poručja biće organizovane interaktivne službe, što će podrazumijevati kućne posjete, davanje instrukcija roditeljima za praćenje razvoja djece, promovisanje programa i aktivnosti koje se odnose na učenje i razvoj.

Predškolske ustanove ubuduće će imati i biblioteke igračaka i knjiga, koje će sadržati, između ostalog, razvojno prilagođene igračke i knjige, literaturu za roditelje, odnosno staratelje, kao i ostali didaktički materijal za razvoj i učenje djece. Te knjige i igračke biće dostupne roditeljima kao i uputstvo za njihovo korišćenje čime bi trebalo da se podstakne sveobuhvatan razvoj djeteta kod kuće.

Sve ovo daje nam razlog ili razloge da počnemo da vjerujemo da će neke stvari biti promijenjene I bolje riješene, kada je u pitanju boravak naše djece u vrtićima. Ali, bilo bi dobro i da dobijemo odgovore na sljedeća pitanja:

– da li će se povećavati broj vaspitača u vrtićima s obzirom da će biti novih grupa, da će njihova brojost ubuduće biti značajno manja nego sada, ali i da će biti duže radno vrijeme? I sada je malo, pa tako postoje grupe od preko 40 djece sa jednom odnosno dvije vaspitačice;

– hoće li biti promijenjeni kriterijumi za upis djece u odnosu na sadašnje I da li će se provjeravati papirologija I dokumentacija koju roditelja dostave?

– hoće li se povećavati cijena boravka djece?

– kako će biti realizovani novi ciljevi s obirom da imamo manjak vrtića? Da li će se graditi novi vrtići, biti proširivani postojeći, zakupljivane nove prostorije, subvencionirani privati vrtići?

Pitanja uvijek puno, ali nekada ne i dovoljno odgovora. Mada, nikad se ne zna, možda se i tu situacija promijeni. Same izmjene Zakona su nas iznenadile jer su uslijedile vrlo brzo nakon medijskih pisanja o lošoj organizaciji u vrtićima i neohodnosti promjena, a uz to su obuhvatile i značajan broj roditeljskih primjebi. Pa da ne prejudiciramo – SAČEKAJMO.

Slika: Večernje novosti online

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

  1. Danchy

    Mislim da je sprovođenje ovog Zakona potpuno nerealno, makar kad je Podgorica u pitanju, s obzirom za nedostatak minimum 2 nove vrtićke jedinice. Sa sadašnjim kapacitetima ne mogu ni da zamislim da mogu da postoje grupe od 10, 12 ili 14 djece.

  2. mamika

    Ovo tako idilicno zvuci, skoro nevjerovatno…ali ko zna … ako se prihvati ,eto nama novih vrtica, novih radnih mjesta, i sretne djecice i roditelja!

  3. I ja mislim da nema sanse, ali da ne bude da ja uvijek nesto negodujem… Mislim da bi bilo dobro da se napise Minustru jedno otoreno pismo, nego me samo strah da necemo skupiti dovoljno potpisa. Nesto ljudi ne vole previse da se “ukljucuju” u b ilo kakve javne prozivke

  4. Sve ovo lijepo zvuci ali da li ce uspjeti i da se ostvari….trebace dosta vremena da prodje,u septembru sam upisala cerku u vrtic i tad je bilo u grupi nji 53 a sad ih ima 45 i to sa dvije vaspitacice a ovde se govori o predskolskoj grupi sa njih 14 najvise….cisto sumnjam da to moze da uspije bar u neko skorije vrijeme mada ko zna …..

  5. bobanik

    Primjena ovog zakona iz korijena bi izmijenila sadasnje stanje predskolskog obrazovanja,ali da bi se to desilo MI se moramo pokrenuti i ne smijemo vise biti inertno drustvo. Misljenja sam da ce se morati mnogo toga izmijeniti i pribliziti standardima koji odavno vladaju u razvijenom svijetu. Najbitnije je da se sa promjenama odmah krene u zdrastvu,skolstvu,obrazovanju,socijalnoj politici…Budemo li i dalje nijemi posmatraci,izgubicemo jos jednu sansu za boljim zivotom.

Leave a Reply