PIŠE: Žarko Vučinić. kuvar i nutricionista
Dragi moji, prije nego što počnem pisati želim vas obavijestiti da ćete na ovim stranicama pronaći nešto sasvim novo. Pokušaću vam dati što više korisnih savjeta i naravno recepata. Da počnemo od principa zdrave ishrane.
Koristi od zdravog načina života su ogromne. Možete da:
– živite duže;
– izgledate i osjećate se mlađe;
– imate više energije;
– smanjite težinu;
– snizite nivo holesterola u krvi;
– spriječite, pa čak i “preokrenete” srčana oboljenja;
– smanjite rizik od raka prostate, dojke i drugih tipova;
– sačuvate vid do poznih godina;
– spriječite i liječite dijabetes;
– izbjegnete operaciju u mnogim slučajevima;
– u velikoj mjeri smanjite potrebu za ljekovima;
– održavate kosti jakim;
– izbjegnete impotenciju;
– izbjegnete slog,
– spriječite pojavu kamena u bubregu;
– spriječite da vaša beba dobije dijabetes tipa I;
– olakšate zatvor;
– snizite krvni pritisak;
– izbjegnete Alchajmerovu bolest;
– pobijedite artritis
– i još mnogo toga.
Ovo su samo neke koristi, i sve mogu biti vaše. Cijena? Jednostavno promijenite ishranu. Ne znam da je ikada bilo moguće tako lako ili uz tako malo napora ostvariti tako značajne korisne efekte.
Sada želim da sažmem lekcije koje sam naučio o hrani, zdravlju i bolestima u osam principa. Ovi principi bi trebalo da nas informišu o načinima na koji se bavimo naukom, na koji liječimo bolesne, na koji se hranimo, na koji razmišljamo o zdravlju i na koji sagledavamo svijet.
Princip broj 1
Ishrana predstavlja kombinovane aktivnosti bezbrojnih supstanci iz hrane. Cjelina je veza od zbira njenih djelova.
Princip broj 2
Vitaminski dodaci ne predstavljaju recept za dobro zdravlje.
Princip broj 3
Prakticno ne postoje hranljive materije u namirnicama životinjskog porijekla koje nisu bolje obezbijeđene u biljnim namirnicama.
Princip broj 4
Geni sami po sebi ne određuju bolesti. Geni funkcionišu samo aktiviranjem, ili ekspresijom, a ishrana igra ključnu ulogu u pri određivanju koji će se geni, dobri i losi, aktivirati.
Princip broj 5
Ishrana može znacajno da kontroliše štetne efekte škodljivih hemikalija.
Princip broj 6
Ista ishrana koja sprječava bolest u ranim stupnjevima (prije dijagnoze) može takođe da zaustavi ili preokrene bolest u njenim kasnijim fazama (nakon dijagnoze).
Princip broj 7
Ishrana koja je zaista korisna za jednu bolest poboljšaće zdravlje i u drugim slučajevima.
Princip broj 8
Dobra ishrana dovodi do zdravlja u svim oblastima vašeg postojanja. Svi djelovi su međusobno povezani.
U narednim tekstovima govoriću pojedinačno o svakom principu i jos puno toga! Nadam se da ćete me pratiti i naći ponešto zanimljivo i za sebe.
mamika
Zarko dobro nam dosao ! Bas mi je drago da imamo i nutricionistu sa nama 🙂
Imam pitanje za tebe: sin ima 2,5 god i tezinu kao jednogodisnjak ,jedva 13 kg. Inace je zdrav, zilav i jako razigran . Ipak, voljela bih da malo dobije na tezini, nije izbirljiv ali jede malo kolicinski, sve je po par zalogaja. Kako je kikiriki puter kalorijska bomba, sta mislis da li se smije davati djetetu tog uzrasta, i sta mislis o ovom nacinu pripreme ? Meni se ucinilo zanimljivo, ali htjela bih cuti i tvoje misljenje, hvala unaprijed!
http://www.planishrane.com/puter-od-kikirikija-i-3-recepta-za-savrsen-dorucak/
zarkokuvar
Hleb – Kaloričan je i bogat (sa celim zrnom, ovseni, raženi) je mnogo hranjiv; odsijecite debelu krišku i namažite obilato domacim kikiriki puterom,domacim dzemom džemom,jer ovi dzemovi u prodavnicama su nedaj oze,puni hemijski materija koji lose uticu osobito na mladi organizam, medom od vama sigurnog proizvodjaca ili krem sirom.
Povrće – Birajte povrće bogato skrobom (krompir, grašak, kukuruz, šargarepa, cvekla) umesto povrća obilatog vodom (brokoli, karfiol, zeleni pasulj, krastavac)Voće – Hranite se voćem bogatim skrobom (banana, kruške, jabuke, ananas, kandirano voće) pre nego voćem bogatim vodom (narandže, šljive, maline, lubenice).Budite kreativni povrce je najbolje jesti po mogucnosti sirovo ili kuvano…Pravite kase ili sa dodatkom prirodnog mlijeka od zitarica ovsa,jecma, razi,soje….
Supe – Jedite hranjive supe pre nego čorbaste,najbolje je da izbegavate sve vrste veštačkih supa iz kesice.
Dodajte ulje – Pri kuvanju, dodajte priličnu količinu ulja. Zdravija su nerafinisana (hladno ceđena) ulje poput maslinovog, kokosovog, palmino, i naravno puter.
Namazi! – Namažite ukusne, kalorične namaze na tost, krekere, pitu, i druge namirnice bogate ugljenim hidratima. To je odličan način da povećate unos kalorija. Neki visoko kalorični namazi su krem sir, puter, kikiriki puteri, kisela pavlaka, listići sira, majonez. Još bolje je pomešati ga sa komadima piletine ili ribe.
Srdacan pozdrav,nadam se da ce vam ovi moji savjeti biti od koristi…
mamika
hvala puno, od koristi svakako, cak bismo mozda ovo trebali iskopirati na forum kao temu. dzem dajem djeci domaci, pekmez, supe kupovne jednom godisnje, a ostalo sto ste rekli cu svakao primjeniti. dakle kikiriki puter moze djeci, malo mekopka to sto je kikiriki alergen. ako mozete napisite recept za domaci , mada to je kikiriki samljeven uz dodatak maslaca ako se ne varam?
zarkokuvar
Ne maslac nego sa dodatkom maslinovog ulja….i to nekog kvalitetnog:-)
Ispeci kikiriki 10 min na 180 stepeni,oljustiti i dodati po zelji malo krupne soli…
Sve zajedno samljeti u blender da dobijete glatku i kompaktnu masu….
Staviti u teglu…pojavice se ulje odozgo koje ce sluziti kao konzervans:-)
Tako da ce dugo trajati….
Drzati u frizideru ili u spajz tokom zime….Jednom otvorenu teglu drzati u frizider…
Premazati hleb i po zelji posuti sitno sjeckanim suvim vocem koje ce mu poboljsati ukus…
mamika
hvala ti puno , puno! 🙂
zarkokuvar
To nije nista…ne morate se zahvaljivati!
Svako ko zeli moze postavit pitanje….
Nastojacu sto prije odgovoriti….
Uskoro jos puno toga zanimljivog i korisnog…
Pozdrav
Maja
Zarko, da li nam mozete reci na koji nacin da spremamo proso za djecu i s obzirom da sada na pijaci ima da se kupi bundeva (ona dugacka,mesnata sa malo sjemenki)da li je nju dovoljno kuvati 15-tak minuta?
hvala,pozz
Maja
zarkokuvar
Bundevu treba ocisiti,isjeci tanko na listice i bice sasvim dovoljno kuvanje od 15 minuta….
Tikvice punjene prosom
Potrebno:4 mlade tikvice1 šolja prosa10 dg sira1 glavica crnog luka2 čena belog luka1 kašika sitno seckanog lista peršunaso, mleveni crni biberPriprema:Proso skuvati da skoro omekša i ocediti. Oprane tikvice očistiti, iseći uzdužno na pola i kašikom izvaditi sredinu. U posebni sud staviti iseckanu sredinu tikvica, dodati sitno sekani peršun„ crni i beli luk, kuvani proso, sir, posoliti i pobiberiti. Sve izmešati, smesom puniti tikvice i poslagati ih u vatrostalnu posudu. Naliti vodom da tikvice ogreznu i kuvati poklopljeno na smanjenoj temperaturi da omekšaju.
Kaša od prosa sa bundevom(može se pripremiti od heljde ili pirinča)
Potrebno:25 dg prosa10 dg izrendane bundeve8 dl tople vode1 dl mleka1 ravna kašika šećera2 kašike limunovog soka1 kocka maslacasoPriprema:Proso propržiti u suvom tiganju, preliti vodom i kuvati da zrna omekšaju i voda ispari. Malo posoliti, pošećeriti i sve dobro izmešati, preliti mlekom, dodati rendanu bundevu i dinstati. Na kraju staviti maslac, malo ohladiti i umešati sok od limuna. Servirati za doručak.Varijanta za post: bez mleka.
Maja
Nisam uspjela ranije da se ulogujem, hvala na odgovoru 🙂